Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2014 11:59 - Вредата от тютюнопушенето
Автор: dimitar990 Категория: Други   
Прочетен: 5511 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.05.2014 12:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
 
Отровното действие на тютюна е дължи на съдържащото се в сухите листа на тютюна отровно вещчество, наречено никотин. Съвсем малко от тази страшна отрова умъртвява за 1 минута питомно зайче, а внесена в стомаха на човека, предизвиква виене на свят, замайване, повръщане, гърчене по цялото тяло, отслабване на зрението и обонянието, слабост и треперене на цялото тяло, затруднение на дишането, безсъние. Явленията от отряването траят няколко дни. Подобни симптоми, но в слаба степен, се наблодават, както е известно, и след първата цигара. Вярно е, че признаците на острото отряване посепенно изчезват у пушача, но признаците на хроничното отряване не закъсняват.   Независимо от това, дали пушекът се гълта или не, дали е пуши, или само се стои в помещение, където се пуши, вредата е еднакво голяма. Защото отровата, която съдържа тютюнът, е летлива и прониква дълбоко и в най-малките бронхиални разклонения. Оттук тя се всмуква и кръвта я разнася по цялото тяло. 
 Тази вреда е особено голяма за децата, на които родителите пушат- ето защо всички лекари са категорични, че е престъпление да е пуши в детските стаи, защото за нежния детски организъм пушенето е особено вредно, понякога и гибелно.
 Най-честите прояви на никотиновото отряване са сърдечните болести. Тютюнът укорява сърдечната дейност. Това изморява сърцето, а болести, като пневмонията, при които има повишена температура, се понасят само от здраво сърце. У пушачите се увреждат кръвононите съдове на сърцето, като ес равита артериосклероза, а тя води до развитие на сърдечни инфаркти. У пушачите се срещат по често, отколкото у непушачите. Освен това често пушенето предизвиква аритмия, гръдна жаба, пресекливо накуцване със силни болки в единия крак, дължащо се на спазми и запушване на артериите, като понякога се стига и до гангрена на единия или двата крака.
 Най-много страда сърцето към 50-ата година- тогава то се раширява и добиво специално име " тютюнево сърце". Раното остаряване у някои хора се дължи до голяма тепен на тази отрова. 
 Пушачите чессто страдат от катар на гърлото, възпаление на гръкляна с пресипване на гласа. Най-тежко обаче е влиянието на тютюна върху бронхите. Развиват се хронични бронхити, които водят до разширавяне на белите дробове с последствие честа кашлица и задух при физическо натоварване. При това въздушните мехурчета се рапъват прекомерно и изгубват елатичността си. Белодробен рак се развива у пушачите 10-20 пъти по често, отколкото при непушачите в зависимост от броя на изпушените цигари дневно.
 Мнозина твърдят, че пушенето разваля зъбите, действа върху емайла. Сигурно е лошото му въздействие и върху стомаха, който отказва да приема отровата, а пушачът настоява. Получават се храномилателни разстройства: липса на апетит, повдигане, запек, диария, притпяване на усещанията, ообено вкуса и обонянието, и най-после изглежад, че и появата на язва в стомаха или дванадесетопръстника до голям степен се преивиква от вредното действие на никотина, който предизвиква свиване на кръвоносните съдове на стомашната лигавица.
 Голяма вреда тютюнът причинява на нервната ситема: обща нервност, силна радразнителност, страхливост, наклонност към меланхолия, виене на сят, угнетеност. шум в ушите, безсъние, треперене на ръцете и краката, блясъци в очите, отслабване на паметта и на другите душевни качества, невралгия, възпаление н очния нерв с влошаване на зрението. 
 Според някои тютюнът спира растежа на растящия организъм. Клетките не се развиват добре, пради това младите хора не могат да израснат нормално.
 При продължително пушене тютюн никотинът преминава в кръвта и чрез нея достига между отаналите органи и до половите жлези. Поради това се наблюдава при мъжете понижена полова мощ, която със спиране на пушенето се възвръща, а у жените безплодие и помятане. Затова жени, които искат да станат майки, да се откажат навреме от този осъдителен и опасен навик.
 Здравето на новороденото зависи главно от здравето на майката. Тютюнопушенето се отразява неблагоприятно и върху плода на бременната, ащото никотинът преминава в кръвта на майката и на детето. То се отразява ле и на кърмата на майка, която пуши.
Тютюневата отрова преминава в кръвта не само през дихателните органи, а и през кожата. Напоените с дим дрехи задържат отровата за дълго и я предават през кожата на кръвта. Искаме ли да ограничим вредното му действие до минимум, трябва а направим пълно продължително проветряване на стаята. Дрехите да се сменят и оставят дълго навън на въздух за пълно освобождаване от дима. 
 Как да отвикнем от пушенето на тютюн ? В борбата със злоупотребата при тютюнопушенето никога не трябва да се препоръчва умерена употреба на тютюн. Защото умерената употреба преминава в злоупотреба с нейнтие последици, болести и израждания. В тази борба се изисква само твърда воля. 
Най-добрият способ, за да е прекрати пушенето на тютюн, е да решите отведнъж да не пушите никога, а не да правите уговорки, както например: " Ще пуша само една цигара на ден или по една цигара след всяко ядене" . Не трябва да правите компромис с лошите навици и пожелания. Само пълният отказ ще победи лото веднъж завинаги.
 


Тагове:   здраве,   болести,   пушене,   вреди,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dimitar990
Категория: Спорт
Прочетен: 114748
Постинги: 62
Коментари: 5
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031