Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2014 10:51 - Откривателите на виното по нашите земи- част I
Автор: dimitar990 Категория: История   
Прочетен: 1343 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.02.2014 23:17


  По българските земи отгеждането на лозята и добиването на вино са познати от най-дълбока древност. От безрбройни археологически данни и писмени източници се вижда, че траките - най старите обитетели на Балканския полуостров- са били лозари и винари с удивително майсторство.  Авторитетният римски писател Плиний Стари смята, че култивирането на лозята и поизводството на вино дължим на тракиеца Емволп. Древният географ Страбои оявяа, че лозата е засадена за първи път от траките и описва техния метод на засажане на лози. За тракийското вино пее и Омир в " Илияда" - как с кораби то се е доставяло в Троя:
 " Твоят стан е пълен с вино, аргите го носят всекидневно от тракияните на корабите си "

Изпятото от Омир ни ориентира към центъра, в който е било правено виното, изпращано в Троя. Като знаем, че траките не са живели по бреговете на Балканския полуостров, а във вътрешността, и хвърлим един поглед върху географската карта, ще видим, че от малоазийсия бряг пред Троя по устието на Марица се очертава пряк воден път към вътррешността на Тракия. По плавателната тогава Марица корабите на елините са достигигали до горното течение на реката, а археологическите анни сочат, че центърът на тракийското винарство е в района на Асеновград.
 От винарските съоръжения на траките в Асеновградския музей са съхранени каменни плочи с изълбавани по краищата жлебове, в които са се монтирали дървени талби, за асе получи затворен съд - лин. В линовете се е посипвало и тъпкало гроздето, за а се ферментира във вино.
 Винарската търговия на траките се доказва от намерени техни монети, сечени през I век от новата ера, с иображение на Дионис с грозде.
 В култовете на траките богът Дионис заемал централно място. Цели формации жреци служели на неговия култ, а в Родопите над Асеновград бил издигнат голям Дионисиев храм, дето служели влиятелни жрежи-гадатели, някои от които са били прочули по целия древен свят. Документирано е, че Алексадндър Велики е посетил този храм и е допринесъл тук " винна жертва".
 Древните историци щедро описват ритуалността, с която откриватели на виното, траките, се отнасяли към неговата употреба. За тях виното било божествен продукт, сила и вдъхновение. Преди да влязат в сражение траките пиели вино за сила и безстрашие.
 


Тагове:   вино,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dimitar990
Категория: Спорт
Прочетен: 115010
Постинги: 62
Коментари: 5
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930